26. dubna 2013

Polévka z černého kořene

4 polévkové lžíce mandlových vloček, 1/8 l silné kávy, 500 g černého kořene, polévková lžíce citrónové šťávy, 2 středně velké cibule, stroužek česneku, polévková lžíce másla, polévková lžíce mouky, 3/4 l slepičího vývaru, 1/8 l smetany, pepř, sůl, kávová lžička cukru, strouhaný muškátový oříšek

Mandlové vločky přelijte horkou kávou a dejte stranou. Omyjte černý kořen, oloupejte ho pod tekoucí vodou, rozkrájejte na kousky a okamžitě dejte do vody s citrónem. Cibuli a česnek nakrájejte na kostičky a poduste na másle. Poprašte moukou, dobře promíchejte, poté přilijte vývar a nechte povařit. K tomu přidejte okapaný černý kořen a vše vařte 30 minut při mírné teplotě. Poté vše rozmíchejte pomocí tyčového mixéru na velmi jemný krém, přelijte smetanu a podle chuti okořeňte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Na pánvi rozehřejte máslo. Mandle přeceďte, nechte okapat a opražte na másle. Přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Polévku rozdělte na 4 talíře a posypte mandlovými vločkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat