25. dubna 2013

Krkonošská bramboračka s houbami

300 g brambor, sůl, mletý pepř, mrkev, cibule, 300 g čerstvých hub, 3 stroužky česneku, petržel, 100 g celeru, 100 g kapusty, lžička kmínu, lžička majoránky, 4 zrnka celého pepře, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, petrželová nebo celerová nať

Na tuto polévku si připravíme pořádně velký hrnec - mělo by se do něj vejít alespoň 2,5 l vody. Vodu osolíme a dáme vařit. Zatím se věnujeme čištění a krájení zeleniny na polévku a čištění a krájení hub. Houby jsou lepší čerstvé, ale zatoužíte-li po této polévce v zimě, sušené se také hodí (těch stačí samozřejmě menší množství). Oloupané brambory nakrájíme na větší kostky (asi 2 x 2 cm), ostatní zeleninu nakrájíme na menší kostičky, kapustu na proužky. Jakmile se voda začne vařit, vhodíme do ní všechnu zeleninu kromě kapusty, nakrájené houby, mletý a celý pepř, kmín a majoránku. Přikryjeme pokličkou a vaříme téměř do změknutí zeleniny. Zatím si z másla a hladké mouky připravíme zlatou jíšku a rozpustíme ji ve vlahé vodě. Jakmile zelenina začíná měknout, přidáme na proužky nakrájenou kapustu a přimícháme rozpuštěnou jíšku. Krkonošskou bramboračku necháme ještě asi 10 minut povařit. Podle chuti přisolíme, kdo má rád, může přidat Vegetu. Na talíři sypeme zelenou nat.

Žádné komentáře:

Okomentovat