26. dubna 2013

Krémová dýňová polévka

1 kg oranžové dýně, 300 g brambor, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 mrkve, 1,75 l kuřecího vývaru, 4 lžíce másla, trocha soli, špetka pepře

Dýni zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky. Mrkev také oškrábeme a nastrouháme. Cibuli i česnek oloupeme. Nejprve necháme v hrnci, kde polévku připravíme, zpěnit máslo. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku (musí zesklovatět) a nadrobno utřený česnek. Přidáme dýni, brambory a mrkev a povaříme za občasného míchání zhruba 5 minut. Teprve pak zeleninu zalijeme teplým kuřecím vývarem a povaříme, dokud zelenina nezměkne. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Kdo chce, může chuť před podáváním zjemnit zakysanou smetanou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat