26. dubna 2013

Bramborová polévka se žampíony

50 g prorostlé uzené slaniny, velká mrkev, pórek, 1/4 celeru, 600 g moučných brambor, 1,25 l zeleninového vývaru, 100 g žampionů,  0,5 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, čerstvá majoránka, lžíce rozpuštěného másla

Slaninu podle potřeby zbavíme tlusté kůže, chrupavek a jemně ji nakrájíme. Oškrábeme mrkev, nařízneme pórek a důkladně je omyjeme. Rovněž omyjeme celer a brambory a oškrabeme je škrabkou. Veškerou zeleninu pak nakrájíme na malé kostičky.Slaninu pak smažíme ve velkém hrnci za stálého míchání a při střední teplotě tak dlouho, až je lehce zahnědlá a do skleněna.Přidáme zeleninu a na kostky nakrájené brambory a krátce společně pečeme. Přilijeme vývar a přivedeme do varu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme povařit při střední teplotě 15-20 minut, až brambory změknou. Mezitím otřeme žampiony vlhkou utěrkou a trochu jim zkrátíme nožky. Pak je nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou.Brambory v polévce rozmělníme vařečkou. Polévku pak ochutíme solí a pepřem.Rozpuštěné máslo rozehřejeme a v pánvi a houby v něm pečeme několik minut za prudkého tepla a za neustálého míchání. Polévku v talíři dozdobíme majoránkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat