26. dubna 2013

Klasická hovězí polévka

50 dkg kvalitního hovězího masa, 10 dkg celeru, 10 dkg mrkve, 10 dkg petržele, cibule, několik kuliček černého pepře, několik kuliček nového koření, špetka soli

Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme koření a zeleninu, petrželovou nať a bobkový list předtím svázat provázkem a přiklopíme pokličkou. Necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem,vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, a nebo s játrovými knedlíčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat