15. dubna 2013

Luštěninová polévka

200 g čočky nebo fazolí,50 g zmrazeného nebo sterilovaného hrášku,50 g hladké mouky,2 lžíce strouhané kořenové zeleniny, 10 g rostlinného tuku,4 stroužky česneku, saturejka, dobromysl, libeček,18 dl vody,2 - 3 dl mléka,sůl,100 g párku nebo klobásy

Přebranou čočku nebo fazole namočíme přes noc do studené vody. Ráno přilijeme vodu a luštěniny uvaříme doměkka. Mouku na sucho do žluta opražíme, dobře rozšleháme se studenou vodou, provaříme, vmícháme k luštěninám a společně dovaříme.Luštěniny prolisujeme cedníkem, polévku okořeníme česnekem a bylinami, osolíme, omastíme, přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a dovaříme. Nakonec vložíme ještě asi na 5 minut hrášek. Zjemníme mlékem a dochutíme.Budeme-li přidávat párek nakrájený na kolečka, postačí, když jej přidáme současně s hráškem. Opečený párek nebo klobásu přidáváme až nakonec.

Žádné komentáře:

Okomentovat