26. ledna 2010

Fazolovica s domácími nudlemi

fazolová polévka: 120 g bílých suchých fazolí,1 mrkev,1 petržel,¼ malého celeru,1 střední cibule,30 g másla,30 g hladké mouky,100 g uzeného špeku,majoránka,česnek,sůl, pepř  
domácí nudle: 100 g polohrubé mouky,1 vejce, půl skořápky vody,trochu hladké mouky na vyválení těsta, sůl a voda na uvaření nudlí

Propláchnuté a přes noc namočené fazole dáme v téže vodě vařit.Zeleninu očistíme a jakmile jsou fazole téměř měkké, přidáme k nim na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osolíme a mírně vaříme 15 minut.Mezitím si připravíme zásmažku.Na troše másla opečeme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, zaprášíme moukou,za stálého míchání zalijeme studenou vodou, osolíme a ještě 15 minut povaříme, přidáme k polévce, společně ještě 5 minut povaříme, dochutíme pepřem, česnekem a majoránkou.Polévka se podává s posekanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.

Domaci nudle : Na vále uděláme do mouky důlek, přidáme vejce, vodu a důkladně zpracujeme v hladké vláčné těsto, přikryjeme a necháme asi 20 minut odpočinout.Potom těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme na průsvitnou placku. Přendáme na čistou utěrku a necháme asi půl hodiny oschnout.Z placky nakrájíme stejně široké pruhy, podle toho, jak chceme mít nudle dlouhé. Poskládáme je na sebe a nakrájíme napříč na tenké vlasové nudličky. Necháme je chvíli na vále proschnout a pak je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Trvá to asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Pokud je hned nepodáváme, prokápneme je trochou oleje, aby se neslepily a neoschli .

 

Žádné komentáře:

Okomentovat