19. ledna 2010

Rýže s hrozinkami



60 g rýže., 0,75 l mléka., PL hrozinek., 30 g cukru., PL vanilkového cukru.,
Rýži propláchneme a necháme okapat. Nasypeme ji do vyšší nádoby (například bábovkové formy) a přelijeme 1/2 sklenice vody. Překryjeme potravinářskou fólií, v níž uděláme na 2 až 3 místech otvory, a vše dáme péct do mikrovlnné trouby na 5 minut na maximum. K rýži přilijeme mléko, přidáme moučkový a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme. Vložíme do trouby bez dalšího přikrývání fólií a pečeme 30 minut na maximum. občas promícháme. 10 minut před koncem pečení přidáme okapané hrozinky. Ještě teplou rýži vsypeme do misek, necháme vychladnout a podáváme vlažnou nebo studenou.
Rada: Hrozinky před přidáním do rýže namočíme v troše vody, případně v rumu nebo koňaku.
Obměna: Nemáme-li k dispozici mikrovlnnou troubu, uvedeme do varu 1,5 l vody a do vroucí vody vsypeme rýži (použijeme raději kulatou rýži než rýži dlouhozrnnou nebo předvařenou). vaříme 3 minuty. Svaříme plnotučné mléko. Rýži scedíme a vsypeme do vroucího mléka. Vaříme 15 minut za stálého míchání,  aby se zrnka rýže neslepovala a nelepila ke dnu. Sejmeme z ohně a vmícháme cukr a vanilkový cukr a jemně promícháme vidličkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat