19. ledna 2010

Cibule pečená na víně

4 lžíce rozinek,sklenka dezertního vína,10 červených a 10 bílých, stejně velkých cibulí (podle velikosti cibulí
a pekáče případně méně či více),cca. 5 lžic olivového oleje,sůl,5 lžic piniových oříšků nebo loupaných, hrubě nasekaných mandlí,čerstvě mletý černý pepř


Rozinky operte, nechte okapat a v hrníčku zalijte vínem. Cibule oloupejte, naskládejte těsně vedle sebe do hlubokého plechu nebo pekáče, rovnoměrně polijte olivovým olejem a osolte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Potom na cibule i mezi ně nasypte nasáklé, neodkapané rozinky a oříšky, vše zalijte zbytkem vína a podle chuti opepřete. Vraťte do trouby a dalších 30 minut při 180 °C pečte. Můžete hned podávat, nebo snižte teplotu na 100 – 130 °C a nechte cibule dojít i dvě hodiny. Mezitím můžete uvařit brambory jako přílohu a čerstvý zeleninový salát. Podávat je můžete také samotné, teplé i studené,nebo naopak jako přílohu například k pečenému masu.

Žádné komentáře:

Okomentovat