19. ledna 2010

Jehněčí špízy se salátem ze sýru Feta

600 g jehněčí kýty,3 větší červené cibule,3 středně velká pevná rajčata,3 polévkové lžíce olivového oleje,čerstvě mletý černý pepř, sůl,
Na salát: 3 lžíce olivového oleje,šťáva z jednoho velkého citrónu,1 lžíce čerstvého nebo 1 lžička sušeného oregana,125 g červených nebo černých řeckých oliv (v soli, bez nálevu),200 g sýru Feta, případně balkánského sýru,3 polévkové lžíce čerstvé máty pokrájené nahrubo

Maso napříč vlákny nakrájejte na cca. 2 cm silné plátky a ty pak rozkrájejte,abyste získali celkem 12 dílků. Cibule a rajčata rozčtvrťte.Napíchněte na každý špíz střídavě 3 kousky masa, 3 klínky cibule a 3 čtvrtky rajčete, potřete olejem, osolte, opepřete a uložte stranou.Připravte zálivku na salát: Smíchejte ve velké misce olej a citrónovou šťávu. Oregano usekejte nebo sušené rozemněte, olivy vypeckujte, nahrubo nasekejte, obojí přimíchejte do mísy a uložte do lednice. Špízy grilujte 8 až 10 minut (krvavé), 13 až 15 minut (středně propečené) anebo 18 až 20 minut (dobře propečené), během grilování je jednou obraťte. Sýr nahrubo nastrouhejte, těsně před podáváním jej lehce vmíchejte do zálivky. Hotové špízy přelijte na talířích sýrovým salátem, posypte pokrájenou mátou a podávejte samotné nebo s bílým chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat