19. března 2010

Rýže jako příloha

1 cibule,2 dcl ryže ,kostka hovězího bujónu ,olej rostlinný,voda 4 dcl na porci

Sypanou rýži propereme řádně v sítku pod proudem teplé tekoucí vody dokud není voda čistá a průzračná jinak by při vaření voda pěnila a necháme odkapat. Cibuli nakrájíme nadrobno. Do tlakového hrnce ( papiňáku ) dáme přiměřené množství oleje a cibuli osmažíme do hněda, rýže bude mít pak krasnou nahnědlou barvu a chuť smažené cibulky. Okapanou rýži vsypeme do hrnce a mícháme, hlavně ode dna hrnce !!!, cca 1 minutu. Pak zalijeme rýži odměřeným množstvím vařící vody. Přidáme kostku bujonu. Za stálého míchání a na plném plameni přivedeme do řádného varu. Bujón se musí úplně rozpustit. Tlakový hrnec zavřeme. Vaříme dále 2,5 - 3 minuty ( dvě a půl až tři !!! ). Hrnec odstavíme. Neodpouštět páru, nechladit, musí „dojít“ sama !!! Rýže je hotová, jakmile jde tlakový hrnec otevřít. Hodí se jako příloha všude kde se používá běžně vařená rýže, ale je výborná i samotná.

Žádné komentáře:

Okomentovat