19. března 2010

Rýže

rýže, cibule, sůl, hřebíček, rostliný olej

Rýži propláchneme a vybereme případné nečistoty. Na pekáč dáme trochu oleje a rýži na něm orestujeme do sklovata. Poté přidáme vodu , zde je nutno dodržet poměr vody ku rýži a to je 1,5 dílu vody na 1 díl rýže. (Pokud nedodržíme tento poměr , bude rýže buď rozvařená , nebo nedovařená). Poté podle chuti přisolíme , můžeme též přidat kari koření , tím docílíme žlutého zbarvení a specifické vůně rýže. Přidáme na půl rozkrojenou cibuly s napíchaným hřebíčkem. Přiklopíme pekáč a dáme do rozehřáté trouby. Dusíme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut. Po této době rýži zkontrolujeme a ubereme teplotu na 150 stupňů. Dále dusíme dokud se nám z pekáče neodpaří zbytek vody. Takto připravená rýže se nelepí , není rozvařená ani tvrdá a drží tvar. Podává se jako příloha k různým pokrmům.

Žádné komentáře:

Okomentovat