11. dubna 2013

Pučálka po staročesku

300 g hrachových zrn, 100 až 150 g škvarkového sádla, sůl, pepř, česnek, případně mletý cukr se skořicí

Přebraný hrách na sítku dokonale propláchneme pod tekoucí vodou. Nasypeme jej do větší ploché nádoby a zalijeme vlažnou vodou. Nádobu uložíme na teplé místo a hrách necháme den až dva dny naklíčit. Přebytečnou vodu slijeme, aby hrách zůstal ponořený jen napůl. Třetí den obvykle vyraší klíčky. Potom naklíčený hrách scedíme, propláchneme vodou a na pomaštěné pánvi krátce opražíme. Pučálku ihned podáváme na talíři osolenou, opepřenou a maštěnou škvarkovým sádlem s prolisovaným česnekem. Pučálku můžeme připravit také v troubě. Abychom hrachová zrnka opekli ze všech stran, občas s pekáčem zatřeseme. Naklíčený hrách také můžeme zapéci v pekáči na oleji. Ochutíme ho rozetřeným česnekem, solí, pepřem a petrželovou natí. 
Pučálku upravujeme i na sladko: Posypeme ji cukrem a skořicí a opět podáváme horkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat