11. dubna 2013

Novoroční čočka

0,5 kg čočky, 50 g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, kostka zeleninového bujonu, špetka pepře, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru

Čočku hojně propláchneme studenou vodou. Nasypeme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak, aby jí bylo tak na dva prsty nad hladinu čočky a když začne papiňák syčet, nastavíme budík na 10 – 15 minut. Mezitím v kastrole rozpustíme máslo a z mouky připravíme světlou jíšku. Když se čočka uvaří, přesypem ji do kastrolu s jíškou, pokud se všechna voda vyvařila, trochu jí doplníme a přidáme kostku vývaru. Kvůli mouce povaříme dalších deset minut. Pak přidáme asi 3 polévkové lžíce krupicového cukru a 2 lžíce octa a teprve pak dosolíme a opepříme. Chuť doladíme na sladkokyselou. Čočku předem zásadně nesolíme, nezměkla by. 

Žádné komentáře:

Okomentovat