10. března 2010

Čočka s rýží po staročesku

rýže, čočka, 2 cibule, 1 hlavička česneku, hřebíček, máslo, olivový olej, mletý koriandr ,mletý zázvor, kari, vařená vejce,strouhaný sýr,kyselé okurky
 
Čočku a rýži v poměru 1:1 propláchneme společně v sítku a namočíme den předem. Vodu několikráte vyměňujeme. Na 4 polévkových lžících olivového oleje a 1/4 másla( může být i méně )usmažíme do zlatova cibuli s 5 hřebíčky, po zesklovatění cibule přidáme česnek nakrájený na plátky a dbáme na to, aby se nepřepálil. Okapanou čočku s rýží krátce prudce osmažíme na cibulce s česnekem a zároveň přidáme cca 1- 2 kávovové lžičky  lžičky čerstvě namletého koriandru. Po krátkém osmažení přídáme obdobné množství mletého zázvoru a kari. Řádně promícháme.Pořadí koření je nutno dodržet kvůli výsledné chuti. Zalijeme horkou vodou do výše 1 - 2 cm nad směs. Čím déle byla směs namáčena, tím méně pojme vody. Potom dusíme cca 17 - 20 minit pod poklicí , aby se nám zcela vypařila voda. Směs musí být sypká. Na talíři ozdobíme kopečky čočky s rýží nakrájenou kyselou okurkou střídavě s čtvrtkami natvrdo uvařeného vejce posypeme ,libovolným strouhaným sýrem .Podáváme teplé.

Žádné komentáře:

Okomentovat