21. září 2010

Lahodné pečené kuře

velké kuře (1,8 kg a více), velký citrón, 8 velkých plátků prorostlé slaniny typu prosciutta nebo parmské šunky, 1 - 2 stroužky česneku, na plátky,2 vrchovaté lžíce čestvého tymiánu, nadrobno nasekaný, sůl, čerstvě mletý pepř, 125 g změklého másla, 1 kg předvařených brambor, oloupané a nakrájené, velký celer, očištěný, 200 ml bílého vína

Troubu s přiměřeně velkým pekáčem předehřejeme na 220°C. Kuře dobře ze všech stran opláchneme a osušíme papírem. Prsty oddělíme jeho kůži od masa. Škrabkou na zeleninu okrájíme kůru z citrónu, nadrobno ji nasekáme a citrón prozatím dáme stranou. Slaninu nasekáme nadrobné kousky jako citrónovou kůru. Vše vložíme do misky a přidáme česnek a čerstvý tymián. Osolíme, opepříme a smícháme s máslem. Touto směsí vyplníme prostor po kůží a masem na kuřecích prsou. Důkladně maso směsí promasírujeme. Na stehnech uděláme hlubší zářezy, aby se lépe propékaly. Citrón zbavený kůry překrojíme napůl a vložíme do břišní dutiny kuřete. Takto připravené kuře vložíme do pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Než se kuře upeče, uvaříme v osolené vodě brambory, necháme je okapat oloupeme a nakrájíme na kousky. Celer nakrájíme taky na stejně velké kousky. Vyjmeme kuře z trouby, napíchneme vidličkou a nazdvedneme nade dno opekáče, kde bublá vypečená šťáva s máslem. Na ni do pekáče nasypeme brambory promíchané s celerem a důkladně je promícháme se šťávou na dně pekáče. Kuře položíme zpět na směs a pečeme ještě třičtvrtě hodiny. Hotové kuře necháme 10 minut odpočinout. Mezitím vyndáme z pekáče bramborovou směs a výpek provaříme s vínem. Nezapomeneme seškrábnout všechnu šťávu co se přichytla po stěnách pekáče.

Žádné komentáře:

Okomentovat