23. března 2010

Segedín

1,20 kg krůtího masa, 1,50 kg dobrého kysaného zelí, 3 vrchovaté kávové lžičky soli, 3 vrchovaté kávové lžičky drceného kmínu, 3 vrchovaté kávové lžičky sladké papriky, 0,5 kávové lžičky pálivé papriky, 6 středních cibulí ( asi 30 dkg rozkrájené cibule), škvařené sádlo, 3 polévkové lžíce hladké mouky, 250 g zakysané smetany, 5 - 6 stroužků česneku, 0,8 l vody
Cibuli nakrájíme a na rozpáleném sádle(4 polévkové lžíce) necháme za stálého míchání zpěnit. Přidáme 3 a půl lžičky papriky a opět zamícháme. Pak na to přidáme na kousky nakrájené a okmínované (3 lžičky kmínu) maso a zamícháme . Za občasného míchání opražíme. Pozor - nepřipálit, paprika by zhořkla. Pražíme asi 6 minut, pak podlijime asi 3 dl horké vody, zamícháme a pod pokličkou 15 minut dusím. Potom osolím (3 lžičky na 1,20 kg masa a 3x 0,5 kg zelí), zamícháme, ochutnáme a případně dosolíme. Na to přidáme, ve studené vodě propláchnuté, vymačkané a překrájené zelí. Přidáme 0,5 l vody a 25 minut pod pokličkou vaříme, občas zamícháme. Pak prolisujime do segedínu 5 až 6 stroužků česneku, zamícháme, rovnoměrně za stálého míchání přikapeme růžovou(béžovou) jíšku (ze 3 polévkových lžic hladké mouky na rozpáleném sádle, zrůžovělé za stálého míchání a odstavování z ohně), zamícháme a po přejit varem přidáme zakysanou smetanu a za stálého míchání necháme přejít varem.  5 minut varu na česnek, jíšku a zakysanou smetanu dohromady stačí. Při delším varu začne zelí řidnout. Pokud máte pocit, že je segedín příliš hustý, je možno jej na závěr vaření zředit trochou mléka a nechat přejít varem. Ale lepší je hustší.

Žádné komentáře:

Okomentovat