23. března 2010

Debrecínsky guláš

750 g hovězího masa (přední nebo zadní),150 g tuku, 250 g cibule,1,5 lžičky sladké papriky, pepř, 1 l  vývaru, 50 g hladké mouky a 50 g másla na jíšku, 50-80 g  anglické slaniny, 4 nožičky kořeněného párku, sůl

Hovězí maso nakrájíme na větší kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na polovině tuku do růžova, přidáme papriku, necháme ji zpěnit a nasypeme maso. Za stálého míchání osmahneme po všech stranách a podlijeme 1 dl vody. Osolíme, opepříme, přidáme překrájená rajčata na čtvrtky ( i se slupkou). Přilijeme vodu (vývar) až na potřebné množství, uzavřeme papiňák a dusíme 40-50 minut. Potom papiňák zchladíme, otevřeme, maso vyndáme a guláš zahustíme udělanou jíškou. Povaříme a přes husté síto přecedíme na maso. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, trochu roztavíme, přidáme a osmažíme na ní oloupané a nakrájené na kolečka párky, přidáme do omáčky společně chvíli povaříme.Omáčka je hustší, načervenalá, má masitou, kořeněnou chuť. Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, dušená rýže, těstoviny. 

Žádné komentáře:

Okomentovat