31. května 2010

Rajčata na pikantní způsob

2 kg rajčat, 500 g cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 170 ml bílého vinného octa, 3 feferonky, 300 g hnědého přírodního cukru, 1 lžičce mletého kmínu, černého pepře a hořčičných semínek, 1 lžíce mleté sladké papriky

Rajčata křížem nařízneme a spaříme vařící vodou. Po té je zchladíme studenou vodou, sloupneme, plody rozpůlíme. Odstraníme zrníčka a dužinu nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek jemně posekáme a zesklovatíme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme kousky rajčat a ocet, uvedeme do varu a asi 30 min. dusíme na mírném ohni. Mezitím omyjeme feferonky, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky pokrájíme na kostičky. Přidáme s cukrem a kořením k rajčatům a necháme asi 90 min. houstnout. Chutney naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a při 80-90° C sterilizujeme 30 min.. Výborně chutná k těstovinám nebo jako pomazánka na pečivo.

Žádné komentáře:

Okomentovat