15. října 2010

Krkonošské kyselo s hříbky

chlebový kvásek : 250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky, 250 ml teplé vody
polévka : 1,2 l vody, 50 g sušených hříbků, celý kmín, sůl
míchaná vejce : 4 vejce, 50 g cibule, 25 g másla, pepř mletý, sůl, pažitka

Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě (v zimě u radiátoru) alespoň 24 hodin, nejlépe 48 hodin stát. Do litru vroucí a osolené vody vložíme sušené předem namočené hříbky, kmín a necháme povařit asi 10 minut. Do chlebového kvásku přidáme studenou vodu, cca 200 ml, a metličkou řádně prošleháme. Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit. Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, která se vkládají do horké polévky až na talíři.

Žádné komentáře:

Okomentovat