18. března 2013

Čočkové koláčky

300 g červené čočky, 100 g brambor, lžíce kurkumy, 3 lžíce přepuštěného másla nebo slunečnicového oleje, 0,5 cibule - nakrájené, stroužek česneku, malé rajče, nakrájené nadrobno, lžíce koření (chilli, paprika, pepř, mletý koriandr, kari, drcený kardamom), 10 lžic kokosového mléka, několik snítek čerstvého koriandru

Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kusy a spolu s kurkumou je dejte do hrnce. Zalijte vroucí vodou a přibližně čtvrt hodiny je nechte vařit, dokud nezměknou. Poté je slijte. Mezitím v kastrole rozehřejte olej nebo máslo, vsypte cibuli a česnek, krátce osmahněte a přidejte rajče. Jakmile pustí šťávu a cibule změkne (trvá to asi čtyři minuty), přisypte všechno koření, snítky koriandru a čočku. Trochu podlijte, uveďte do varu a potom zmírněte plamen. Čočka se bude vařit zhruba čtvrt hodiny. Další vodu přidávejte, až když se předchozí dávka odpaří. Troubu předehřejte na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Ke konci varu přidejte k čočce kokosové mléko a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a čočku přelijte přes síto; scezenou tekutinu nechte stranou na omáčku. Odkapanou čočku rozestřete na plech a vložte do trouby. Za patnáct až dvacet minut už by měla být luštěnina správně vysušená a na povrchu mít krustu. Brambory propasírujte nebo rozemelte a poté smíchejte s osušenou čočkou. Důkladně prohněťte, aby vzniklo vláčné sušší těsto. To natlačte do kruhových kovových tvořítek o průměru sedm až deset centimetrů a vložte ještě na pět minut do trouby. Šťávu, která zbyla po scezení čočky, protlačte sítkem, aby krásně zjemněla. Koláčky zakápnuté trochou omáčky podávejte k zeleninovému karí.

Žádné komentáře:

Okomentovat