18. března 2013

Čočka nakyselo s mrkví a celerem

2 kostky bujon, lžíce hladká mouka, dle chuti: mletý černý pepř, sůl, 3 - 4 lžic citronová šťáva, 0,5 celer, 500 g čočka, lžíce olej, kelímek zakysaná smetana, cibule, dle chuti: zelená petrželka, 1 - 2 mrkev

Předem namočenou čočku v použité vodě uvaříme do poloměkka se dvěma kostkami bujonu. Mezitím si očistíme mrkev a celer a oboje nakrájíme na drobné kostičky, které přidáme k čočce. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme ji hladkou moukou. Z čočky podle potřeby slijeme přebytečnou vodu a čočku zahustíme cibulovou zásmažkou. Čočku ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a provaříme. Před dokončením varu přidáme sekanou zelenou petrželku a zakysanou smetanu. Kdo se neobejde bez masa, může do čočky přidat kolečka opečené klobásy nebo uzenou krkovici.

Žádné komentáře:

Okomentovat