11. června 2012

Vepřová pečeně s křupavou kůrčičkou a jablky

1 kg vykostěné vepřové pečeně vcelku,250 ml jablečné šťávy, větvička čerstvé šalvěje nebo lžíce sušené,2 lžíce olivového oleje, sůl, šťáva z citronu,lžička drceného pepře,lžička semínek hořčice, lžíce dijonské hořčice,4 jablka,4 červené cibule
V misce prošleháme jablečnou šťávu, polovinu oleje, pepř a lístky šalvěje. Maso omyjeme, osušíme a vložíme do porcelánové mísy, zalijeme marinádou, přidáme oloupané a do kříže naříznuté cibule, přikryjeme a necháme 6 hodin marinovat, nejlépe do druhého dne. Troubu předehřejeme na 160-180 °C. Maso vyjmeme z marinády, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme zbylý olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přilijeme zbylou marinádu i s cibulí, maso obložíme jablky, kterým jsme seřízli vršek jako čepičku a vykoupali je v marinádě. Povrch pečeně potřeme hořčicí a posypeme hořčičnými semínky. Pečeme asi hodinu a během pečení přeléváme maso vypečenou šťávou, popřípadě trochou vody nebo jablečné šťávy.Po upečení chuť šťávy doladíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou. Hotovou pečeni necháme asi 10-15 minut pod poklicí odpočívat a pak krájíme na jednotlivé porce přes vlákna.Podáváme s upečeným jablkem, cibulí a přelité šťávou s rýží nebo pečenými bramborami.



Žádné komentáře:

Okomentovat