14. června 2012

Uzlíčky plněné masitou nádivkou

nádivka: 300 g mletého masa, 150 g celeru (pórek, kapusta, paprika, zelí, kedluben), lžíce sójové omáčky, lžička mletého zázvoru, špetka pálivé papriky, sůl, špetka glutasolu, 2 stroužky česneku, cibule, 1 dl vody, dl desertního vína (vodka), 50 g sušených hub, vejce, těsto: 500 g hladké mouky, 200 ml vody, sůl, omáčka: 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje, lžíce octa, špetka mletého pepře
Nejdříve připravíme nádivku promícháním masa, jemně nakrájené nebo nastrouhané zeleniny (celer, pór nebo kapusta, paprika, zelí, kedluben), koření, drceného česneku, drobně nakrájené cibule a máčených sušených hub. Přidáme víno, vodu, špetku glutasolu, vejce.Osolíme a dobře promícháme.
Pak připravíme těsto. V míse přelijeme mouku se solí vroucí vodou a dobře prohněteme.Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5 cm a nakrájíme jej na kolečka široká asi 1 - 1.5 cm.Vál pomastíme dobře olejem a jednotlivá kolečka zpracujeme na tenké placičky se silnějším středem. Okraje placičky prsty ještě ztenčíme. Placičku položíme na dlaň, do středu dáme kuličku masité nádivky a prsty zmáčkneme, až se vytvoří raneček ne zcela uzavřený. Uzlíčky naskládáme do pařáku s vroucí vodou a vaříme asi 10 - 15 minut na podložce v páře.Hotové uzlíčky ozdobíme (sekanou pažitkou), a podáváme teplé, pokapané omáčkou,kterou připravíme prošleháním sójové omáčky se všemi přísadami. Doplníme zeleninovým salátem. Můžeme podávat i jako předkrm.

Žádné komentáře:

Okomentovat