10. září 2010

Bavorské dolky

100 g másla, 50 g moučkového cukru, sůl, 2-3 žloutky, citronová kůra, 200 ml mléka, 20 g droždí, 400 g polohrubé mouky, olej na smažení, rybízová zavařenina, šlehačka nebo jogurt na ozdobení

Máslo utřeme do pěny, přidáme sůl, žloutky, strouhanou kůru, cukr a třeme 15-20 minut. Potom přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, vlažné mléko a prosátou mouku. Vypracujeme těsto (nesmí být tuhé) a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na tloušťku prstu, formičkou vykrajujeme vdolečky, které na pomoučeném válu necháme ještě kynout. Vykynuté smažíme v rozpáleném oleji nejprve přikryté, pak je obrátíme a smažíme bez přikrytí. Při vkládání do oleje vtlačíme do každého vdolku důlek, do kterého po usmažení dáme rybízovou zavařeninu. Před podáváním ozdobíme šlehačkou nebo jogurtem.

Žádné komentáře:

Okomentovat