4. července 2012

Gruntovní bramboračka

4 větší brambory, 2 větší mrkve, větší petržel i s natí, kousek celeru, cibule,hrst hub (čerstvé pokrájené žampiony nebo sušená hrst směsi hřibových hub),1 1/2 až 2 l vývaru z pořádné slepice (maso z uvařené slepice můžeme rozkrájet do polévky, anebo je použít k přípravě rizota),kuřete či králíka - (v tomto případě přidáváme několik stroužků česneku), 1 dl mléka nebo smetany, 6 lžiček celozrnné pšeničné mouky (možno i bílé), 3 lžíce flory (másla), koření: sůl, kmín, pepř, snítka čerstvého libečku
Na drobná kolečka pokrájíme mrkev a petržel. Osmahneme na rozehřátém tuku,přidáme na kostičky pokrájené brambory a houby. Přidáme 1 celou cibuli, celer a snítku libečku. Vše zalijeme vývarem.Ochutíme kořením a vaříme doměkka. Asi 10 minut před koncem polévku zahustíme světlou jíškou a smetanou. Vyjmeme cibuli,celer a libeček. Porce polévky na talíři ozdobíme čerstvou usekanou zelenou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat