18. září 2012

Sambhar - čočka se zeleninou

225 g čočky, propraná , lžíce kari prášku , lžička kurkumy , mouka na zahuštění , 225 g růžiček květáku, 225 g bílé ředkve (mooli), oloupaná a na tenké plátky , střední cibule, na tenké plátky , 2 lžičky přírodního hnědého cukru , sůl podle chuti , 4 malé rajčata, na čtvrtinky , červená paprika, bez semínek a nasekaná , 3 lžíce rostlinného oleje , 0,5 lžičky hořčičných semínek , kardamové tobolky, rozdrcené , 2 stroužky česneku, rozdrcený , lístky čerstvého koriandru nebo petržele 

Do velké nádoby dáme čočku koření kari, kardamon s dostatečným množstvím vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Dusíme až je čočka měkká - asi tak 20 minut. Musíme dbát, aby měla stále dostatek vody a nevysušila se. Pak čočku rozmačkáme mačkátkem nebo dřevěnou vařečkou, přidáme mouku rozmíchanou ve vodě na zahuštění, květák, ředkev, cibuli a hnědý cukr. Přidáme tolik vody, aby směs měla konzistenci husté polévky a znovu dusíme, až je zelenina měkká asi 15 -20 minut. Ochutíme solí. Přidáme rajčata, červenou papriku, zakryjeme a udržujeme teplé. Na malé pánvičce zahřejeme olej a orestujeme zbývající koření s malým množstvím soli a s česnekem, až směs semínek začne praskat a poskakovat. Tuto oživenou směs koření navršíme na sambar a podáváme posypané lístky s čerstvého koriandru nebo petrželky. Jeho chuť se významně zlepší po 24 hodinách odležení.

Žádné komentáře:

Okomentovat