25. června 2012

Zimní polévka z uzeného kolena

uzené koleno (raději přední), 100 g velkých krup (3 hrstky), 200 g fazolí (4 až 5 hrstek), 0,5 středně velkého celeru, středně velká petržel, 2 středně velké mrkve, 2 až 3 středně velké brambory,3 menší pevné cibule se slupkou,2 stroužky česneku, 10 kuliček celého pepře (nebo špetka mletého pepře), majoránka a sušená petrželka nebo celerová nať, na případné dosolení vegeta, podravka apod., voda dle potřeby (asi 2,51)
Den předem namočíme přebrané a propláchnuté kroupy a fazole. Použijeme-li fazole barevné nebo tmavé, bude polévka pestřejší a tmavší. Druhý den přidáme uzené koleno, kořenovou zeleninu, cibuli se slupkou, oloupaný česnek a kuličky pepře zavázané do kousku gázy, nebo opepříme přímo mletým pepřem. Zalijeme vodou, až je koleno zcela ponořeno, a dáme vařit. Nesolíme. Uzené koleno bývá často velmi slané, proto dosolujeme polévku až při dovařování. Asi v polovině vaření, což je zhruba za 3/4 hodiny, přidáme na kostičky pokrájené brambory a polévku dovaříme, až koleno změkne. Potom z polévky vytáhneme maso, cibuli, kořenovou zeleninu a pepř. Cibuli, petržel a pepř vyhodíme,zbytek zeleniny pokrájíme a vrátíme zpátky do polévky, rovněž tak přidáme zpět do polévky maso obrané z kosti a pokrájené na kousky. Polévku dosolíme vegetou a ochutíme majoránkou a sušenými natěmi petrželky nebo celeru. Polévku podáváme s krajíčkem chleba. Je sytá, hodí se jako samostatný chod. Uvedené množství stačí pro 8 lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat