25. června 2012

Fazolová polévka s koprem

šálek fazolí (velké bílé), kosti na vývar,hrst sušených hub, rajče (může být i mražené), 2 lžíce sádla nebo rostlinného tuku, 2 lžíce mouky, 2 lžíce kopru, 2 vajíčka
Fazole den předem namočíme do hrnce,ve kterém budeme polévku vařit. Druhý den přidáme kosti a spolu vaříme, až jsou fazole měkké. Nyní přidáme houby a pokrájené rajče a vaříme dál (20 minut).Mezitím obereme z kostí maso, vrátíme do polévky a uvaříme 2 vejce natvrdo. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku,dáme do polévky. Přidáme kopr. Solíme podle chuti. Polévka je hezky barevná, neboť do každého talíře rozkrájíme 1/2 vařeného vejce. Podáváme s tmavým chlebem (graham, sedmizrnný) jako samostatné
jídlo. Méně kalorická varianta: spolu s kostmi odebereme do šálku část uvařených fazolí a ty zbylé v polévce rozmixujeme (polévka se zahustí fazolovou dužinou), necedíme kvůli balastním látkám.Fazole ze šálku vrátíme spolu s obraným masem zpět do polévky a postupujeme stejně, jenom nezahušťujeme jíškou.

Žádné komentáře:

Okomentovat