26. června 2012

Záhorácký Podfizol

250 g suchých velkých bílých nebo strakatých fazolí, bobkový list,mrkev, petržel, 2 nebo více nožiček dobré domácí klobásy, 2 až 3 plátky uzené nebo oravské slaniny na kostičky, asi 2 lžičky saturejky, 1 až 2 lžičky libečku, 2 lžičky papriky, středně velká cibule nasekaná nadrobno, sůl, vegeta, asi 3 stroužky česneku, 250 g širokých nudlí
Fazole přes noc namočíme. Druhý den uvaříme v tlakovém hrnci spolu s bobkovým listem, mrkví a petrželí. Vaříme asi 30 až 45 minut. V polovině vaření přidáme klobásu. Z uvařených fazolí odebereme asi jednu třetinu množství a společně se zeleninou ji rozmixujeme. Slaninu částečně rozškvaříme a orestujeme na ní cibulku do sklovitá, přidáme saturejku, libeček a papriku. K tomu všemu přidáme fazole (celé i rozmixované), vodu, ve které se vařily, a dochutíme solí a vegetou. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou klobásu. Před podáváním protlačíme do polévky česnek. Nudle uvaříme zvlášť ve slané vodě. Do každého talíře vložíme trochu vařených nudlí a zalijeme horkou polévkou. Podáváme s tmavým chlebem. Polévku můžeme udělat i bez části rozmixovaných fazolí, ale v tom případě zahustíme jíškou.

Žádné komentáře:

Okomentovat