22. dubna 2012

Zvíkovský koláč

500 g jablek, 300 g cukru + 2–3 lžíce na zasypání jablek ,500 g hrubé mouky, 3 vejce , 50 g rozinek, 50 g ořechů ,prášek do pečiva, lžička jedlé sody tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, cukr moučka na posypání hotového koláče

Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme je na tenké plátky, zasypeme cukrem a necháme 30 minut odležet. Pak přidáme ostatní suroviny, vše promícháme a těsto nalijeme na tukem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě při cca 160 °C. Necháme vychladnout, poté koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme. Podáváme ozdobené ovocem, přelité ovocným sirupem, šlehačkou nebo čokoládou.
Poznámka: Chceme-li mít moučník pro slavnostní příležitost jemnější a rafinovanější, můžeme do těsta přidat trochu oleje, kakaa a mléka.

Žádné komentáře:

Okomentovat