25. dubna 2012

Bramborové placky s povidly a s mákem / patenty /

800 g den předem uvařených a oloupaných brambor ,300 – 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor, 2 vejce, 100 g vepřového škvařeného sádla, 200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění), 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, sůl, hladká mouka na podsypávání

Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi nebo plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem, namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl, takže vznikne tvar taštičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat