26. dubna 2012

Slezský bigos

500 g hovězího masa ,500 g vepřového masa, 300 g kuřete nebo krůty, 100 g slaniny, 1–2 nožky domácí či jiné oblíbené klobásy ,500 g kysaného zelí 1 menší hlávka bílého zelí ,4 cibule ,hrnek sušených hřibů ,sádlo nebo olej ,sůl, mletý pepř a kmín na maso ,ocet, cukr, sůl a kmín do hlávkového zelí 


Nakrájíme jednotlivé druhy masa na kostky, pokrájíme zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby. Na zpěněnou cibuli dáme dusit kysané zelí. V dalším kastrolu zpěníme cibuli, zalijeme ji hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit. Ve třetím kastrolu osmahneme slaninu a 2 cibule na troše tuku, pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny, přidáme vepřové, až se zatáhne, pak drůbeží maso. Kořeníme a solíme dle vlastní chuti. Pomalu dusíme do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa. Do masové směsi vmícháme postupně obě zelí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat