23. dubna 2012

Tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou

suroviny na knedlíky : 350 g bílé veky, žemlí nebo rohlíků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 30 g cukru, vejce, 150 g hrubé mouky, trochu strouhanky, sůl , cukr moučka na posypání, případně tvrdý tvaroh
suroviny na omáčku : 150 g švestkových povidel, 150 g perníku na strouhání, rum, hrst rozinek ,hrst jader vlašských ořechů, voda podle potřeby


Měkký tvaroh prolisujeme přes jemný cedník, přidáme vejce, mouku, strouhanku, mléko, cukr, sůl a vypracujeme vláčné těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené bílé pečivo. Propracujeme a v chladu necháme alespoň jednu hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na dvacet dílů, ze kterých utvoříme kulaté knedlíčky. Vaříme je v mírně osolené vodě zhruba 6–8 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a necháme dobře okapat.
Příprava omáčky : Povidla rozvaříme ve vodě, zahustíme nastrouhaným perníkem, ochutíme rumem, přidáme rozinky a jádra vlašských ořechů. Vše krátce povaříme. Omáčku nalijeme na talíř a vložíme do ní knedlíčky. Ocukrujeme a posypeme strouhaným perníkem nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Poznámka : Švestková omáčka se výborně hodí i ke kynutým ovocným knedlíkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat