24. dubna 2012

Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

500 g vepřové kýty s kůží ,200 g cibule, 500 ml světlého piva ,50 g mletého zázvoru, 20 ks hřebíčku, 100 g medu, sůl ,lžíce hladké mouky
na knedlíky: 500 g vařených brambor ,200 g hrubé mouky ,150 g bramborového škrobu, vejce ,sůl
na zelí : 500 g červeného hlávkového zelí, brusinkový kompot ,sůl ,cukr, ocet, velký nastrouhaný syrový brambor, vývar

Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru. Uvařené brambory propasírujeme, přidáme mouku, škrob, sůl, vejce. Zpracujeme těsto, které se nesmí lepit. Z něj tvarujeme malé kulaté knedlíčky o průměru asi 3 cm a vaříme v osolené vodě. Pokrájené zelí orestujeme na sádle a cibuli, přidáme brusinkový kompot a zalijeme vývarem, dochutíme solí, cukrem, octem a zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.  Příloha: bramborové knedlíky, červené zelí, vařené brambory, bramborové placky, bramboráčky, saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny. 


Žádné komentáře:

Okomentovat