13. srpna 2010

Pařížský zapečený květák

větší květák, 150 g ementálu (nebo sýru na strouhání), 100 g uzeného masa (nebo slaniny), 60 g másla, 3 lžíce mouky, 1 l mléka, 1 žloutek, pepř, sůl

Květák uvaříte v osolené vodě do poloměkka. Okapaný vložíte do máslem vymazané zapékací misky. Polovinu sýra a uzeného masa nakrájíte na tenké hranolky a prošpikujete jimi květák. Z másla a mouky uděláte jíšku a za stálého míchání přidáváte mléko, až se utvoří bešamel. Osolíte, opepříte a přidáte druhou polovinu najemno nastrouhaného sýra. Povaříte, dokud se sýr nerozpustí, a pro zjemnění přidáte do vychladlého bešamelu jeden žloutek. Prošpikovaný květák, který máte v zapékací misce, polijete bešamelem, posypete sýrem a zapečete. Sypete zelenou pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat