10. srpna 2010

Brokolicové brambory

brokolice, 8 bramborů, pórek, středně velká červená cibule (lze i bílou), 2 mrkve, 1 instatní brokolicová polévka,5 - 7 dkg plísňového sýra (Dor Blue,Niva ),1 lžička másla (Ramy), pepř, sůl, provensálské koření, arabská směs, stroužek česneku, 1 větší bílý jogurt

Výše uvedené množství ingrediencí stačí na 4 porce. Do většího skleněného pekáčku nebo mísy vložíme máslo a dáme na 20 sec. do mikrovlnky rozpustit. Otáčením pak tuk naneseme rovnoměrně na stěny mísy. Uvaříme cca 1L vody. Částí vody zalijeme instantní polévku (max. 1 dcl-musí být hustá). Zbytkem vařící vody přelijeme brokolici. Nakrájíme brambory a mrkev na plátky, pórek a cibulina, z brokolice oddělíme růžičky. Dno mísy vyložíme plátky bramborů (je dobré obložit i boky mísy). Na brambory klademe v rovnoměrné vrstvě brokolici, větší růžičky podélně rozřízneme. Dál pak vrstvu mrkve, na ní vrstvu pórku a zasypeme lehce cibulí. Pořadí nemusíte nutně dodržovat, ale rovnoměrné kladení vrstev je důležité! Lehce osolíme, okořeníme a nakonec lehce zalijeme částí husté kaše z brokolicové polévky. Tento postup podle velikosti mísy (pekáčku) zopakujeme 2x až 3x. Poslední vrstvu překryjeme plátky bramborů. I ty lehce osolíme, posypeme Arabskou směsí a pokápneme zbytkem polévky. Mísu přiklopíme víkem a vložíme do mikrovlnné trouby. Ta musí mít funkci Crisp = zapékání. Alternativně lze použít troubu. Nastavíme funkci CRISP, čas na cca 25 minut a s přiklopeným víkem necháme cca 10 min. dusit. Pak z mísy sundáme víko a pokračujeme v zapékání. Mezitím si připravíme nadrobno nakrájený plísňový sýr a z bílého jogurtu dresink (jogurt+rozmačkaný stroužek česneku, špetka pepře, Provensálské směsi a sůl, lze i zakápnout olivovým olejem, promíchat a dát do chladu). Asi 5 minut před koncem zapékání - kdy už je vytvořena horní opečená vrstva bramborů - ji posypeme sýrem a dokončíme zapékání. Sýr by se měl rozpustit a částečně vsáknout do pokrmu. Podáváme tak, aby každá porce obsahovala všechny vrstvy a jako přílohu servírujeme jogurtový dresing.

Žádné komentáře:

Okomentovat