25. května 2010

Španělský ptáček

4 plátky roštěné, 1 vejce na tvrdo, 2 kyselé okurky, 1 větší párek, 4 malé špalíčky slaniny /dle chuti ještě slaninu na kostičky do omáčky/, malá cibule, 3 velké cibule, Dijonská hořčice, čerstvě mletý pepř černý, sůl, 1 lžíce sádla, voda nebo vývar (raději ne z kostky, je příliš slaný)

Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce na tvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem. Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem, máme-li) tak, aby ptáčci byli zaliti do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme cca 1,5 hodiny, občas obracíme a podléváme. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Je to chutnější, než zahušťovat jenom moukou. Tou můžeme ještě trošku "dozahustit", pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká. Solíme opatrně a až úplně na konci, na základě ochutnání

Žádné komentáře:

Okomentovat