15. září 2010

Závin s houbami

těsto : 250 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, lžíce tuku na vymazání formy
nádivka : 750 g hub, cibule, 3 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhanky, půl hrnku jemně nasekané petrželové natě, strouhaný muškátový oříšek, vejce, sůl, pepř

Do mouky přidáme vejce, špetku soli, 250 ml. převařené vody. Zpracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout. Houby očistíme omyjeme, osušené pokrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme na másle. Přidáme houby a smažíme je za stáleho michání. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme na ohni. Necháme vychladnout. K houbám přidáme vejce, strouhanku, petrželovou nať a muškát. Zamícháme, oslíme a dochutíme pepřem. Těsto vyválíme do tenkého plátu. Tukem vymazanou formu vyložíme plátkem vyváleného těsta, aby těsto přesahovalo přez okraje formy. Dovnitř vložíme připravenou nádivku. Přesahující okraje těsta navlhčíme a spojíme. (Případným zbývajícím těstem závin ozdobíme). Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem rozehřáté trouby a pečeme 40 minut při teplotě 200 stupňů.Závin je možné podávat také jako příloha k zeleninovým polévkám a vývarům.

Žádné komentáře:

Okomentovat