14. září 2010

Velikonoční dort

makový korpus : 250 g měkkého másla nebo hery, 100 g cukru, 1 bal vanilínového cukru, 4 vejce,250 g polohrubé mouky, 1/2 bal kypřicího prášku do pečiva, 50-75 g  mletého máku (podle chuti), náplň s příchutí vaječný koňak, 1 bal dortové náplně s příchutí vaječný koňak, 250 ml mléka, 2 PL  moučkového cukru,
na ozdobu : 1 bal šlehačky v prášku, 150 ml mléka, 75 ml vaječného likéru

Měkké máslo utřeme v míse s cukrem a vanilínovým cukrem, až vznikne spojitá hmota. Pak přidáme postupně vejce - každé šleháme elektrickým mixérem 1/2 minuty. Mouku smícháme s kypřicím práškem a ve 2 porcích ji přidáme do utřené vajíčkové hmoty. Vše důkladně propracujeme elektrickým mixérem (šlehací metly) na střední otáčky. Nakonec přimícháme mletý mák. Těsto nalijeme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby.Horní a spodní ohřev: cca 180 °C Horký vzduch: cca 160 °C  Plynová trouba: stupeň 2-3 Doba pečení: cca 30-35 minut.Po upečení necháme korpus 10 minut vychladnout, pak uvolníme nožem okraj formy, korpus vyndáme, sundáme pečící papír a dort necháme zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Pak dort podélně rozpůlíme.Dortovou náplň s příchutí vaječného koňaku připravíme z uvedených surovin podle návodu na obalu a potřeme jí hned spodní díl korpusu. Na náplň dáme druhou polovinu korpusu a jemně přitlačíme. Dort necháme uležet v lednici, nejlépe přes noc.Dort zdobíme až před podáváním (ne večer předem): šlehačku v prášku ušleháme podle návodu na obalu. 1/3 šlehačky dáme do zdobícího sáčku. Zbylé 2/3 natřeme nahoru a po stranách dortu. Zdobícím sáčkem nakreslíme na dort vyšší obvody vajíček. Do takto připravených šlehačkových vajíček vlijeme vaječný likér - do každého vajíčka asi ¾.

Žádné komentáře:

Okomentovat