makový korpus : 250 g měkkého másla nebo hery, 100 g cukru, 1 bal vanilínového cukru, 4 vejce,250 g polohrubé mouky, 1/2 bal kypřicího prášku do pečiva, 50-75 g mletého máku (podle chuti), náplň s příchutí vaječný koňak, 1 bal dortové náplně s příchutí vaječný koňak, 250 ml mléka, 2 PL moučkového cukru,
na ozdobu : 1 bal šlehačky v prášku, 150 ml mléka, 75 ml vaječného likéru
Měkké máslo utřeme v míse s cukrem a vanilínovým cukrem, až vznikne spojitá hmota. Pak přidáme postupně vejce - každé šleháme elektrickým mixérem 1/2 minuty. Mouku smícháme s kypřicím práškem a ve 2 porcích ji přidáme do utřené vajíčkové hmoty. Vše důkladně propracujeme elektrickým mixérem (šlehací metly) na střední otáčky. Nakonec přimícháme mletý mák. Těsto nalijeme do dortové formy (prům. 26 cm ) vyložené pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby.Horní a spodní ohřev: cca 180 °C Horký vzduch: cca 160 °C Plynová trouba: stupeň 2-3 Doba pečení: cca 30-35 minut.Po upečení necháme korpus 10 minut vychladnout, pak uvolníme nožem okraj formy, korpus vyndáme, sundáme pečící papír a dort necháme zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Pak dort podélně rozpůlíme.Dortovou náplň s příchutí vaječného koňaku připravíme z uvedených surovin podle návodu na obalu a potřeme jí hned spodní díl korpusu. Na náplň dáme druhou polovinu korpusu a jemně přitlačíme. Dort necháme uležet v lednici, nejlépe přes noc.Dort zdobíme až před podáváním (ne večer předem): šlehačku v prášku ušleháme podle návodu na obalu. 1/3 šlehačky dáme do zdobícího sáčku. Zbylé 2/3 natřeme nahoru a po stranách dortu. Zdobícím sáčkem nakreslíme na dort vyšší obvody vajíček. Do takto připravených šlehačkových vajíček vlijeme vaječný likér - do každého vajíčka asi ¾.
Žádné komentáře:
Okomentovat