11. července 2012

Karamelovo-ořechové řezy

těsto: 450 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, lžička jedlé sody, 3 lžíce mléka
ořechový karamel : 250 g vlašských ořechů na hrubo posekaných, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 3 lžíce medu
citronový krém: 100 g cukru, 200 g másla, 3 dl mléka, 1,5 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce Solamylu (škrob), 1 cukr vanilka, šťáva z půlky citronu
Rum na pokapání.

Na ořechový karamel smažíme najednou všechny ingredience na pánvi asi 5-10 min. Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 půlky. První díl těsta vyválíme na pečící papír (plech 33x37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát) a pečeme asi 8 - 10 min ve vyhřáté troubě na 170 °C (musí zůstat světlé). Po upečení plát vyklopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře. Druhý díl těsta vyválíme na pečícím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) plátem těsta karamelem nahoru. Nechámtěstoe minimálně den (lépe 2) uležet.
Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak umícháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat