28. července 2010

Svíčková od babičky

1 kg hovězího zadního (roštěnec, kýta) nebo krůtí prsa, 2 lžíce hrubé mouky, 5 dkg slaniny, středně velká cibule, malá petržel, malá mrkev, 1/2 malého celeru, sůl, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce (není-li,lze vynechat), 1/8 másla, ½ l kyselé smetany

Očištěné maso prošpikujeme slaninou (nebo ji nakrájíme a dáme na maso), zeleninu nakrájíme na kolečka a nasypeme na maso. Posypeme kořením a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme 2 dny v chladu (krůtí můžeme dělat bez uležení). Poté maso vyjmeme, zeleninu orestujeme a vrátíme zpět maso které ze všech stran osolíme a opečeme na zelenině dotmava. Pak podlijeme vodou a pečeme doměkka. Poté maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Vyndáme bobkový list, ostatní zeleninu i s kořením a šťávou nalijeme do mixéru a rozmixujeme. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme mouku a pomalu naléváme rozmixovanou směs. Postavíme na oheň a za stálého míchání povaříme, dle chuti dokořeníme. Množství omáčky je závislé na množství smetany. Přidáme-li smetanu, musíme přidat i zeleninu a mouku, ale především maso. Podáváme s brusinkami a hrnečkovými knedlíkmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat