30. března 2010

Kulajda

velká cibule, kelímek zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub nebo hrst sušených namočených do vody či mléka, 5 brambor, několik snítek kopru nebo petrželky, 4 vejce, sůl, lžička octa

Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté čerstvé houby nebo předem namočené houby sušené. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou houby i brambory měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekaný kopr nebo petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme ztracenými vejci, která rozklepneme do sběračky, vložíme opatrně do vroucí okyselené vody a 5 minut vaříme. Nebo čerstvá vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa. Tato nejtypičtější jihočeská polévka má řadu obměn i názvů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat