30. března 2010

Kostarická černá polévka

2 hrnky černých fazolí, kytička koriandru, 1 paprika na čtvrtky, 1/2 zelené papriky na drobné kousky, 1/2 lžičky oregána, větvička celeru, 2 stroužky česneku, 1 cibule na kousky, 1 lžička olivového oleje, sůl , pepř, osmažené vajíčko (volské oko) pokud možno s bílkem ze všech stran snítka koriandru na ozdobení

Fazole se přes noc namočí do vody. Poté se vaří v dostatečném množství vody spolu s celerem, koriandrem, oreganem, rozčtvrcenou paprikou, nakrájenou cibulí, solí a pepřem dokud nezměknou - cca. 1 1/2 hodiny. Když jsou měkké, rozmixují se v mixeru. Je dobré uvařit fazolí víc a část vzniklé směsi zamrazit pro pozdější použití. V hrnci se osmahne nasekaná cibule, nakrájená paprika, nasekaný česnek. Jakmile je cibule průsvitná, přidají se rozmixované fazole. Vše se chvíli vaří, vroucí vodou se zředí do hustoty polévky. Dochutí se solí a pepřem, případně trochou kari. Na pánvi se usmaží vajíčko (volské oko). Vloží se na dno talíře a zalije se polévkou. Ozdobí se nasekaným koriandrem. Možno zastříknout limetkovou šťávou, ozdobit avokádem. Také lze do polévky přidat čínské rýžové nud

Žádné komentáře:

Okomentovat