kuře
nebo 4 stehýnka, 150 g žampiónů, velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku mletého
kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu
(vodka, slivovice)
Kuře s kůží rozdělíme
na menší porce. Nejprve oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak
vyjmeme prsa a rozdělíme je napříč na několik menších kousků. Z žampiónů
dokrojíme nožičky. Do mísy naskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny.
Navrch nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a
Glutasol až ke konci. Vše zakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího
hrnce s vařící vodou a zakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším
plameni, aby se vytvořilo hodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v
páře 2 až 3 hodiny (voda v hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po
nořeno do šťávy plné chuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete,
nebo ji podáváme samostatně jako polévku.
Varianta : místo žampiónů
můžeme použít jiné houby i sušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé
ředkvičky, nebo kousky jiné čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.
Žádné komentáře:
Okomentovat