22. června 2010

Zbojnícky řízek

4 plátky z krkovice (může být i kýta, karé 10-15 dkg na porci), brambory (4 porce), 8 větších cibulí, sterilizovaný hrášek malý, sladká mletá paprika, sůl, pepř, česnek, olej, feferonky

Brambory pro čtyři osoby nakrájíme na čtvrtky, osolíme a dáme vařit.Když jsou hotové, scedíme je, do hrnce přidáme trošku oleje a brambory orestujeme.Pak je poprášíme červenou (mletou)sladkou paprikou a přidáme ster. hrášek. To vše smícháme a necháme mírně orestovat. Mezitím než se nám uvaří brambory, si oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka, dáme do hrnce - osolíme, opepříme, přidáme trošku oleje,trošku vody a dusíme tak, aby cibule jenom zesklovatěla. Nesmí být rozvařená ani syrová. Pokud máme v hrnci více vody a oleje, cibuli přecedíme. A nyní maso. Naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem (lepší je po opečení, nepálí se) a restujeme jako přírodní řízek. Když je maso hotové, můžeme servírovat. Směs brambor dáme na talíř, na brambory položíme plátek masa , na maso a brambory dáme podušenou cibuli - čím více, tím lépe. Nakonec přidáme nasekanou feferonku na cibuli - jako třešničku na dort. Takto připravený "Zbojnický řízek" je velmi dobrý a pikantní.

Žádné komentáře:

Okomentovat