7. června 2012

Tvarohový koláč s malinami a borůvkami

150-200 g rozdrcených sušenek, (máslových, zázvorových apod.) ,50 g mletých ořechů ,70 g másla 
na náplň : 500 g tučného tvarohu ,200 g zakysané smetany ,50-70 g moučkového cukru ,4 vejce, špetka jemně strouhané citronové kůry a šťávy 
na ozdobu: 200 g malin ,50 g moučkového cukru ,hrst borůvek

Sušenky rozdrtíme v plastovém sáčku válečkem nebo v robotu, spojíme s rozpuštěným máslem a mletými ořechy. Formičky nebo velkou formu vyložíme pečicím papírem a vymastíme máslem. Směs rozdělíme do formiček a upěchujeme. Asi 10 minut předpečeme v rozehřáté troubě a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 150-160 stupňů. Na náplň utřeme tvaroh s cukrem a kysanou smetanou a postupně vmícháme rozšlehaná vejce, špetku citronové kůry a šťávu a vymícháme v hladký krém. Náplň se nesmí šlehat moc dlouho, aby v ní nebylo moc vzduchových bublinek. Tvaroh můžeme také nahradit lučinou, žervé nebo plnotučným krémovým sýrem. Krém rozdělíme do formiček asi 1 cm pod okraj na předpečený vychladlý sušenkový základ, uhladíme a pečeme bez otvírání trouby asi 25-30 minut. Náplň se zpevní, ale nesmí se vysušit, musí se při poklepání na formičku lehce chvět. Upečené koláčky po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout ve formičkách a poté je překryjeme folií a necháme ztuhnout v lednici, nejméně 1 hodinu. Nožem namočeným v horké vodě objedeme okraje formiček a obsah překlopíme na talíř a překlopíme zpět. Koláčky podáváme ozdobené malinami, lehce promísenými s cukrem, a posypané borůvkami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat