8. června 2012

Jablkové crumble s pudinkovou polevou

na těsto: 300 g másla, lžička strouhaného čerstvého zázvoru, 2 jablka, 4 lžíce cukru krystal, 200 g hladké mouky, 200 g třtinového cukru
na pudink: 300 ml plnotučného mléka, 300 ml tučné smetany ke šlehání, 2 vanilkové lusky, 4 žloutky, 4 lžíce cukru krystal

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.100 g másla dejte do malé pánve společně se zázvorem, oloupanými a na kostičky nakrájenými jablky a cukrem. Vařte na mírném plameni 5 minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou se pomalu rozpadat. Pak směs přemístěte do malé zapékací mísy.Zbývající máslo, mouku a cukr smíchejte a mixérem vypracujte na hrudkovité těsto (drobenku). Drobenkou posypte jablka v zapékací míse, dejte do trouby a pečte 10 minut.
Na pudink dejte do hrnce mléko, smetanu a vyjmutá semínka z vanilkových lusků i lusky samotné. Přiveďte k varu a lusky vyjměte. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem. Mléko svařené s vanilkou vlijte do vyšlehaných žloutků a smíchejte. Směs nalijte do čisté pánve a za stálého míchání zahřejte ještě 2 minuty, dokud pudink nezačne pomalu houstnout. Sejměte z ohně a servírujte pečená jablka politá pudinkovou polevou.


Žádné komentáře:

Okomentovat