5. června 2012

Cibulový koláč z Francie


Nejprve si připravíme těsto na koláč. Na vál prosejeme mouku, přidáme vychlazené tuhé nasekané máslo a sůl. S vodou zaděláme na tužší hladké těsto, které necháme v chladu alespoň 30 minut odležet. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Zalijeme trochou vody a v hrnci necháme provařit až do úplného odpaření vody. Potom cibuli osolíme, opepříme, přidáme na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a necháme vychladnout. Vychladlou cibulku promícháme s máslem, nivou (na kostičky), smetanou, a rozšlehaným vejcem. Na mírném ohni asi 5 minut zahříváme za stálého míchání. Těsto vyválíme na oválný plát silný asi 4 milimetry. Plát přeneseme do koláčové formy a na okrajích dobře přitiskneme. Těsto ve formě pokryjeme rovnoměrnou vrstvou cibulové náplně. Nakonec koláč zasypeme sezamovým semínkem a v horké předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Podáváme ještě horké.

Žádné komentáře:

Okomentovat