4. října 2010

Králík se zakysanou smetanou

domácí králík (zadní část), cibule, mrkev, čtvrtka celeru, petržel, 5 dkg špeku (anglická slanina), 8 zrnek pepře, 8 zrnek nového koření, špetka tymiánu, bobkový list, kousek citronové kůry (neošetřené chemicky), 1/4 litru zakysané smetany krémovité (16 až 18%)

Králičí zadek se zbaví blan,prostrká špekem (ang.slaninou) a dá do pekáče, kam si předem připravíme rozsekanou cibuli,kousek rozkrájeného špeku, oškrábanou nakrájenou mrkev, petržel a celer. Špek se zeleninou a králíkem v troubě zasmahneme, králíka otočíme a opečeme po druhé straně. Pak podlejeme, vhodíme koření a pečeme. Podléváme horkou vodou,až je králík skoro měkký (nejsme-li si jisti stářím králíka, pak pekáč raději přiklopíme a dusíme v troubě). Poté přilijeme pod něj kysanou smetanu, do které zavrtíme lžíci hladké mouky a v této omáčce králíka dopečeme. Zeleninu, která zbyla v omáčce po pečení, můžeme propasírovat a přidat zpět do omáčky. Koření vyhodíme. Králík takto připravený je výborný. Jako příloha se hodí knedlík.

Žádné komentáře:

Okomentovat